2 april 2012

Den senegalesiska älsklingsbluffen

Cecilia Viklund

Hej jag heter Zena och jag blev imponerad av din profil på NN.com och jag skulle vilja att du mailar mig på min adress så att jag kan skicka dig mitt foto och du kan lära känna mig. Jag tror att vi kan bygga upp ett långvarigt förhållande med dig.

Zena Konan är en senegalesisk älskling. Hon bor i ett flyktingläger i Dakar där hon lånar den vänliga pastorns bärbara dator för att komma i kontakt med omvärlden. Hennes familj blev dödad i inbördeskriget på Elfenbenskusten eller om det var i Sudan. Hon är 22 eller 25 år gammal, muslim eller kristen, hon har aldrig varit gift. Nu vill hon ha en relation med en europé, australier eller amerikan, en seriös relation förstås, hon gillar barn. Hennes intressen är matlagning, läsning, bio och film, berättar hon i meningen efter beskrivningen av hur hennes familj blev slaktad av rebeller. Hon tycks vara en vänlig själ.

Zena är medlem av många social nätverk, hon intresserar sig för mountain biking i Florida, klimatfrågor i Sverige, film i Indien, vård av respiratoriska sjukdomar, personalfrågor och valutahandel. Hon har tänkt bli sjuksköterska. Hon söker kontakt med alla på nätverken.

Zena har också ett stort arv att vänta efter sin mördade far, pengar som frusit inne genom inbördeskriget. Hon har ärvt en diamant av sin mormor, en diamant som nu snarast måste säljas, för vilkens skull hon hamnade i fängelse den dag hon skulle flyga till Europa. Pengarna till biljetten hade någon förälskad stackare sänt henne. Nu behövs pengar till advokat. Vilken oreda.

Och i centrum för oredan Western Union, en gång ett telegrafbolag som sände telegram världen över. Författaren Henry Miller jobbade åt dem i New York under 1920-talet. Han kallade dem för the Cosmodemonic Telegraph Company of North America och hatade dem. Det var delvis av detta hat han byggde romanen Stenbockens vändkrets. Telegrammen har mobilerna och internet gjort onödiga, och Western Union sänder nu pengar världen över. Skicka aldrig pengar till en person du träffat på nätet, råder en tidstypisk varning, och framför allt inte med Western Union! Pengar som skickas med Western Union betalas ut som kontanter till den mottagare som kan visa upp rätt kod, en kod hon troligtvis fått skickad till sig som ett sms. Pengarna kan inte spåras.

Vem är Zena? Finns hon? Är hon en han, en hen, en de? Redan i sin första invit gör hon misstaget att kalla sig vi. Hon slirar på sitt efternamn kan man lugnt säga, och ibland även på förnamnet. Zena Attah Armed kommer från Sudan, medan Zena Dominik är från Liberia. Zena Dominik skickar märkligt nog mail från Zena Lincos e-postadress. Zena Kamara har lämnat sin pojkvän undrande om hon alls finns. Zena Konan råkar på ett av de sociala nätverken skriva Hej jag heter Fanta och jag blev imponerad av din profil… En liten korrektursläsningsmiss kanske. En oreda. Breven är dock nästintill ordagrant desamma. Lika som bär.

Om man tillåts fantisera kan man framför sig se en grupp unga män, i tjugo- till trettioårsåldern, på ett internetcafé i Dakar, arbetande par om par vid datorerna. För de en logg över vilka de har lurat, hur långt bedrägerierna har kommit i varje enskilt fall? En halvsmutsig anteckningsbok med tobaksflagor i, kaffefläckar mellan namnen på dem som nappat, och namnen på de olika zenorna. Man måste ju veta vad man har sagt. De jobbar ju så hårt, säger en av de drabbade som överösts med mail och avtal om diamantförsäljning, hur kan det vara en bluff när de måste lägga ner så mycket tid på det?

Arbetslösheten i Senegal ligger kring 11 %. Årsinkomsten per skalle är drygt tusen dollar. Om man kan få in 1200 Euro för en licens att sälja den omtalade diamanten i Europa så är det en och en halv årslön. En flygbiljett till en väntande pojkvän till Zena motsvarar minst hälften av detta. Tack Western Union! Tack medelålders män för att ni är så godtrogna, kåta och oändligt medgörliga när det passar er!

Berättelsen om Zena är som en saga i flera skikt. Det är kärlekshistorien på avstånd, drömmen om att skaffa sig en ung och obesvärlig fru, räddad ur svåra omständigheter. Det är drömmen om en förmögenhet, ett arv att lösa ut, en diamant att sälja till bästa tänkbara kurs. Fästmön behöver förstås en flygbiljett, och advokaterna arvoden. Ett förskott måste betalas för att få ut arvet, och en licens köpas för att sälja diamanten. Att betala ett förskott för att få en förmögenhet är ett gammalt trick som känns igen från de ökända Nigeriabreven och som går under benämningen 419-bluffar, efter paragraf 419 i den nigerianska brottsbalken som förbjuder detta. Kopplingen mellan Zena och diamanten är en nyhet i sammanhanget. Diamantbluffar brukar rikta sig till dem som köper diamanter, och att göra en oinblandad person till förmedlare och försäljare av en diamant är en oväntad vändning.

Vem är det då som vill köpa en ung kvinna på nätet? Det verkar finnas några som vill det. En del av den tänkbara skammen med att köpa en flickvän kanske lindras av idén att hon blir räddad från ett miserabelt liv i lägret. Möjligheten till en förmögenhet lägger också lite spänning till ekvationen, kanske lockar chansen till ekonomisk vinning lika mycket som själva kvinnan. I alla fall tar den udden av brudköpet, hon blir inte riktigt köpt om alla utgifter ersätts i affärstransaktionerna, ingen är skyldig något, alla blir lyckliga.

Men bluffen har sina motståndare. Det finns hemsidor, som till exempel 419.bittenus, eller romancescam som helt ägnas åt avslöjandet av bluffar som den här, att beskriva bluffscenarier, att lista namn på personer och organisationer som figurerat i kända bedrägerier, att ta upp vittnesmål från de drabbade. Zena Konan och alla hennes alias är kända som the Senegalese Sweetheart Scam, den senegalesiska flickvänsbluffen. Annars är det Nigeria som har utmärkt sig som internetbluffarnas land nummer ett. Flera av dessa hemsidor har märkligt nog samma ålderdomliga 90-talstypsitt och layout, som om de var gjorda av samma person eller samma grupp människor, som om det kanske i någon frustrerad del av Västeuropa finns en grupp medelålders män som i ett nätverk, var och en hemma vid sin dator, arbetar för hämnd mot de unga västafrikanska männen. Annonserna på dessa sidor - om de nu är utvalda med vilja eller genererade med Googles monomana logik, vem vet - är djävulska i sin precision. Bedrägeriutredaren on-line till exempel, beredd att svara på vad som helst för 240 kronor per fråga, och hon besvarar en fråga var nionde sekund, sägs det. Denna engelskspråkiga site är fullt beredd att ge priset i kronor. Sedan finns reklamen för ”datingsidor”, där man utlovar heta afrikanska kvinnor, visar svenska kvinnor i underkläder i märkliga poser, utannonserar vietnamesiska kvinnor på 42 kg. En gång lurad, alltid lurad.

Hej, jag heter Zena. Jag tänker alltid på dig, min älskade. Det är lite kallt här idag i Dakar Senegal.

Hej, jag heter Zena. Jag är alltid med dig. Jag sitter i mitt läger i decennier, utan att åldras, längtande efter en karl. Hej då, jag heter Zena. Jag älskar er alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar